در همین زمینه بهادر کاظمی، معاون نظارت بر اجرای استانداردهای سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی به ایرنا اعلام کرد: «براساس بررسیهای انجام شده روی برنجهای وارداتی، مشخص شد که برخی برندهای برنجهای وارداتی به مواد شیمیایی سرب و کادمیوم آلوده هستند.»
کادمیوم و سرب از فلزات سنگین هستند. فلزات سنگین سموم پرخطری هستند که در هوای تنفسی، آب آشامیدنی، مصالح ساختمانی، لوازم آشپزخانه و حتی البسه وجود دارند. ورود بیش از حد این فلزات به بدن خطرناک است و سبب مسمومیت و انواع بیماریها و سرطانها میشود. فلزات سنگین در بدن متابولیزه نمیشوند و پس از ورود به بدن دیگر از بدن دفع نشده و در بافتهای بدن انباشته میشوند.
به گزارش همشهری، معاون نظارت بر اجرای استانداردهای سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی، حدمجاز آرسنیک و سرب را 15صدم در مقیاس PDB و حدمجاز کادمیوم را 6صدم در مقیاس PDB برای بدن ذکر کرده و گفته است که اگر میزان این مواد پایینتر از حدمجاز باشد، اشکالی برای سلامتی افراد بهوجود نمیآورد اما اگر بالاتر از آن باشد، به عملکرد دستگاههای مختلف بدن آسیبهایی وارد میکند. اما سؤال اینجاست که آیا نظارتی انجام میشود که میزان فلزات سنگین در انواع برنجهای آلوده، حد مجازاست یا خیر؟ و اگر میزان فلزات سنگین در مواد غذایی بیش از حد مجاز باشد، چهکسی پاسخگوست؟ آیا اصلا امکان به صفر رساندن میزان فلزات سنگین در مواد غذایی وجود دارد؟
هشدار یک فوق تخصص کبد و گوارش
دکتر عباسعلی محرابیان، فوق تخصص کبد، گوارش و صفرا و عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی به همشهری گفت: فلزات سنگین میتوانند خطرات جبران ناپذیری برای انسان داشته باشند و انسان را در معرض ابتلا به انواع بیماریها و سرطانها قرار دهند.
او افزود: آرسنیک در دراز مدت سبب ایجاد سرطان کبد، ریه، مثانه و پوست خواهد شد. کادمیوم علاوه بر اینکه سبب نارسایی کلیه میشود در موارد حاد نیز میتواند به دستگاه گوارش آسیب رساند و آفلاتوکسین بهطور قطع عامل ایجاد سرطان کبد است.
محرابیان، میزان خطرناک و کشنده آرسنیک، برای فرد بالغ را 200- 120 میلی گرم ذکر کرد و گفت:اگر بیش از 500 نانو مول در لیتر کادمیوم وارد بدن انسان شود، سبب نارساییهای کلیه، کبد و دستگاه گوارش میشود.
هشدار یک متخصص تغذیه نسبت به جهش ژنی
دکتر منصور رضایی متخصص تغذیه و عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی نیز به همشهری گفت: فلزات سنگین همچون کادمیوم، سرب و آرسنیک از طریق هوا، آب، محصولات کشاورزی و دامی وارد مواد غذایی و بهدنبال آن وارد بدن انسان میشوند.
این فلزات سنگین در بدن جایگزین مواد باارزشی مثل مس، روی، منیزیم و کلسیم شده و این امر سبب ایجاد جهش ژنی میشود به این معنا که دیگر سلولهای بدن نمیتوانند وظایف خود را به درستی انجام دهند و مختل میشوند. وقتی این اتفاق افتاد انسان مستعد به ابتلای انواع بیماریها و سرطانها میشود.
کادمیوم، سرب و آرسنیک در برنج، سبوس برنج، غلات و سبزیجات غده دار وجود دارد. براساس اعلام معاون نظارت بر اجرای استانداردهای سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی، دانشگاههای علوم پزشکی و ادارات کل استاندارد استانها در سراسر کشور آلوده بودن این برنج را اعلام کردهاند و دستور جمعآوری و ممنوعیت آنها به مراکز توزیع ابلاغ شده است اما آیا این برنجهای آلوده که سلامت انسانها را تهدید میکند، جمعآوری خواهد شد؟ و نظارت بر سلامت مواد غذایی جدی و مستمر صورت خواهد گرفت؟